Факультет наземних споруд і аеродромів моделює спільні проекти з департаментом соціальної політики АТ «Укрзалізниця»

          За ініціативи в.о. декана Факультету наземних споруд і аеродромів Октябрини ЧЕМАКІНОЇ відбулась зустріч з директором департаменту соціальної політики АТ «Укрзалізниця» Ольгою БЕЗПАЛЬКО та керівником проєкту проєктного офісу стратегічних ініціатив та трансформації департаменту стратегії та трансформації АТ «Укрзалізниця» Яремою ДУЛЬ. Також до зустрічі долучились заступники декана ФНСА Валентина ГРАБОВЧАК та Геннадій ТАЛАВІРА, завідувач кафедри інфраструктури авіаційного транспорту Олександр ДУБИК, професор кафедри Олександр СТЕПАНЧУК.

Мета зустрічі – ознайомитись із проєктами безбар’єрності та проєктами з адаптації ветеранів та людей з обмеженими можливостями, які Укрзалізниця вже реалізувала та планує впровадити у поточному році, а також обговорення плану подальшого розвитку співпраці.

Ольга БЕЗПАЛЬКО ініціювала та очолила одну з наймасштабніших програм в компанії «Інклюзивна залізниця», до складу якої входять проєкти щодо безбарʼєрності, повернення до роботи ветеранів, надання психологічної підтримки та реабілітації залізничників. До цього була засновницею молодіжних громадських організацій та головою всеукраїнської політичної партії. Сьогодні вона активно працює над удосконаленням та модернізацією вокзалів, розробленням оптимальних рішень для безбар’єрного доступу з перону до вагона.

Декан ФНСА Чемакіна О.В., зазначила, що сьогодні особливо актуально для розвитку факультету набуття певних зв’язків і знайомств, які спрямовані на  тісну співпрацю щодо підготовки фахівців інженерних і творчих спеціальностей. Також розповіла щодо участі колективу у впровадженні дуальної освіти та формуванні індивідуальних освітніх траєкторій студентів, які навчаються за напрямами «Архітектура та містобудування», залучення студентів у розробці проектів на відбудову України.

Ярема ДУЛЬ наголосив, що дана  зустріч є важливим етапом у реалізації «Безбар’єрної залізниці», яка надає можливість до  впровадженням нових ініціатив, спрямованих на поліпшення мобільності та підвищення зручності пасажирів. Адже всі пасажири мають право на комфортну та безпечну поїздку.

Викладач кафедри Олександр СТЕПАНЧУК зауважив, що велика увага сьогодні фокусується саме на доступності простору, обʼєктів інфраструктури, оскільки людям з інвалідністю важко зорієнтуватись та дістатись безпосередньо на перон вокзалу.

За підсумками зустрічі сторони домовилися про подальшу співпрацю, а також обговорили можливості й перспективи залучення викладачів та студентів у розроблені спільних проєктів архітектурних просторів вокзалів якими можуть скористатися пасажири з обмеженими можливостями.