Команда студентів Факультету наземних споруд і аеродромів долучилась до розробки концепції спортивно-реабілітаційного центру для військовослужбовців в конкурсі з відновлення України

          Студенти-дизайнери Факультету наземних споруд і аеродромів Ксенія ЖУРАВЛЬОВА, Анна ЛУЦЕНКО, Ольга БОНДАР під керівництвом доцента кафедри комп’ютерних технологій дизайну і графіки Лілії Романівни Гнатюк прийняли участь в конкурсі з відновлення України.

А саме виконали проект Г01 «Дерево життя» / «Life tree», м. Авангард Одеського району Одеської області.

Ідея концепції спортивно-реабілітаційного центру для військовослужбовців, що розташований в АСТГ, полягає у формуванні універсального середовища для рекреації військовослужбовців та їх родин із урахуванням потреб і особливостей цільової аудиторії та враховує особливості та перспективи розвитку громади.

Концепція “Дерево Життя” відображає символізм росту, стійкості та відродження, що асоціюється із силою та витривалістю військових, адаптації їх до цивільного життя.

Це місце сили, де військовослужбовці можуть знайти підтримку та ресурси для відновлення та росту після викликів служби. Також дерево асоціюється з поняттям «сім’я», що сприяє реабілітації як моральній так і фізичній даної цільової аудиторії.

Основними підрозділами центру є медико-діагностичне відділення, спортивний корпус, житловий блок фізична терапія різного типу та психологічна підтримка. Функціональна насиченість кожного блоку дає можливість реалізації їх поетапно, в три черги. У звязку із безпековими викликами актуальним є облаштування взаємопов’язаної системи укриттів із організацією окремого виходу поза жовтими лініями.

Використання енергоефективних технологій, таких як енергозберігаюче освітлення, ізоляція та використання відновлювальних джерел енергії, допоможе знизити експлуатаційні витрати центру та зменшити вплив на екологію. Крім того, використання енергоефективих будівельних матеріалів сприяє покращенню здоров’я користувачів та допомагає відновленню їх фізичної та психологічної сил.

Простір організовано відповідно до вимог універсального дизайну.

Створення родинного затишку через застосування екологічно чистих матеріалів, організація місць спілкування, соціальної реабілітації, занять різними видами спорту, широкого спектру терапій.

Спортивно-ребіалітаційний центр – це місце сталого розвитку громади, соціальної стійкості та інтеграції суспільств.